Margitai Zoltán, az Nb2-es bizottság elnöke nyilatkozott a kisalfold.hu-nak, és számomra meglepő dolgokat mondott. Az első, ami érdekes, hogy véleménye szerint az Nb2-ben egyszerűbb a helyzet, ám mégsem lát sok esélyt arra, hogy a pályán dőljön el a bajnokság.

Nézzük, mit nyilatkozott a bizottság vezetője:

„Jelenleg az MLSZ állásfoglalását várjuk, nekünk nyilván az ő döntésüknek megfelelően kell majd cselekednünk. Azt már korábban elmondtam, hogy nem lesz könnyű dolguk, mert bármilyen döntést hoznak, az valakinek nem fog tetszeni. A magánvéleményem az, hogy már csak a fair play szelleme miatt is jobb lenne a pályán befejezni a bajnokságot, de erre a jelenlegi információk alapján nem sok esélyt látok”

Ugye, ugye… Tudom, hogy az MLSZ az a szervezet, ami egész egyszerűen nem tud olyan döntést hozni, ami mindenkinek megfelelő, de az már mindennek az alja, hogy lehetséges alternatívákat sem közöl az érintettekkel. Talán az lesz a vége a dolognak, hogy az országos szövetség helyett a nemzetközi futball-szervezetek (FIF, UEFA) fog dönteni? A magam részéről azt nem tartom jó ötletnek, mert Ceferin láthatóan megbuggyant… Viszont, ha az MLSZ adna három alternatívát, akkor a klubok tudnának legalább fettételes terveket készíteni ezekhez sportszakmai, és pénzügyi vonalon is.

„Nekünk a másodosztályban könnyebb a helyzetünk, mint az NB I-es csapatoknak, mert nincs nevezési kötelezettségünk a nemzetközi kupákba. Nekik ez az, ami leginkább időhiányt okoz, hogy nyáron el kell kezdeniük a jövő évi selejtezőket. Mi ráérnénk befejezni a bajnokságot, majd akár két-három hét pihenőt követően elkezdhetnénk a felkészülést a következő idényre. Ettől függetlenül meg kell határozni egy végső időpontot, aminél tovább nem lehet elmenni. Ez úgy történik majd, hogy az UEFA meghatározza a jövő évre tolt Európa-bajnokság menetrendjét, abból visszaszámítják, hogy előtte mennyi pihenő kell a játékosoknak és mikor kell lezárni a következő bajnokságot.”

Igen ám, ebből a szempontból könnyebb a helyzet, de az meg jelentősen nehezít a dolgon, hogy máris vannak klubok, ahol nincs megegyezés a bérekről, így könnyen szakítás lehet a vége, illetve figyelembe kell venni azt is, hogy a másodosztály tulajdonosi köre nem feltétlen rendelkezik olyan anyagi kondíciókkal, mint élvonalbeli társaik. A lényeg; minél tovább húzódik a kényszerszünet, annál komolyabb veszélye van a csődök bekövetkezésének, vagy a játékos-keret szétszéledésének akár…

„Abban maradtam az MLSZ vezetésével, hogy feleslegesen nem kérdezgetjük őket naponta, mert jelen pillanatban az UEFA és az MLSZ sem tudja, hogy mit mondjon. Várjuk a nemzetközi szövetség álláspontját, ami pedig nyilván a járványügyi szakemberektől is függ. A mai adatokat látva sajnos még befelé haladunk a bajba, így azt gondolom, hogy tavasszal már nem fogunk tudni meccset játszani.”

Telitalálat! Az UEFA vezetője össze-vissza beszél, az MLSZ meg még csak ezt sem teszi. Egyik sem jó megoldás ebben a helyzetben, ahogy az sem jó – szerintem -, hogy „nem kérdezgetjük őket”, mert még a végén azt gondolják, hogy akkor annyira nem is érdekes a téma, és nincsenek feszítő problémák a kluboknál… Mert talán a legfontosabb az, ami most következik:

„Minden csapatnál más a fizetéscsökkentés mértéke, ebben nincs általános állásfoglalásunk, mert ez attól függ, hogy ki miből gazdálkodik és kinek mennyire tőkeerős a tulajdonosa. Van, akinek azon kívül, hogy megmenti a focicsapatot, több ezer alkalmazottat kell megmentenie. Megint másik »lehúzta a rolót«, mert a közétkeztetésben dolgozott és egyik napról a másikra közölték vele, hogy nem kell a több ezer adag ételt megfőznie. Egyik tulajdonosnak hiába vannak szállodái, mert azokat be kellett zárnia és most több száz alkalmazottat kell megmentenie. Az, hogy valaki önszántából futballcsapatot működtet, nagyon szép és jó, de most sokkal fontosabb ezeknek az embereknek, hogy a saját vállalkozásaikat és alkalmazottaikat megmentsék, míg újraindul az élet.”

Úgy bizony! Aki ezt nem látja, nem érzékeli, az nem gondolkodik felelősen, és nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen. És itt egy fontos ponthoz érkeztünk!  A helyzet az, hogy az MLSZ elnöke is hasonló cipőben jár; neki most sokkal fontosabb, hogy a bankbirodalma problémáit megoldja, mint a foci úgy általában. Nagyon helyes ez, priorizálnia kell, és azt kell mondjam, hogy egy multi-céggé érő bank fontosabb szerepet kap a gazdaság egészét tekintve, mint a foci. De nem lehetne esetleg azt, hogy futball-szakemberek alkossák az MLSZ vezetését?

A végén pedig meg kell, hogy köszönjem Margitai Zoltán az őszinte, nyílt szavakat. Ő a jó példa arra, hogy igenis, minden helyzetben van lehetőség a nyílt kommunikációra, és ilyenkor aztán már igazán nincs értelme a párnázott ajtók mögötti uram-bátyám működésnek!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!