A BVSC volt játékosa, szivar-somelier, és nem utolsó sorban a Crystal Palace adatelemzője, Szabó Attila adott egy interjút az Origo-nak a napokban, és érdekes dolgokat tudhattunk meg tőle. Sok kérdésre választ kaptam én is, de újabbak is felmerültek. Nézzük tehát, miről is van szó!

Arról, hogy miért állt le olyan későn a PL:

„Senki nem akarta elhinni, hogy ekkora lehet a baj, amiben az is közrejátszott, hogy március 11-én még vígan Bajnokok Ligája-meccset játszottak Liverpoolban.”

Igen, a helyzet az, hogy a PL-ben olyan mennyiségű pénz forog, hogy amíg nem látták végképp tarthatatlannak a dolgot, rendeztek meccseket. Ugyanakkor ez felveti azt a kérdést, hogy meddig terjeszkedhet még a pénz a fociban. Tudjuk; „Kis pénz – kis foci”, de azért mindennek van határa, és ezt szerintem Angliában már réges-rég túllépték. Az addig rendben, hogy az angol bajnokság az utóbbi időkben stílusok csatájává nőtte ki magát, és ehhez bizony tényleg rengeteg pénz kellett, de az nagyon nincs rendben, hogy akik adják a pénzt, azoknak gyakorlatilag mindent lehet…

A top-bajnokságokban nincs egységes megoldás a fizetések csökkentésére, de az olaszok megoldották kollektíve a dolgot, míg a spanyoloknál a nagyobb klubok példamutató magatartással élnek a többiek felé ebben a tekintetben, viszont a PL-játékosok nem mentek bel a csökkentésbe, amit maga a PL ajánlott. Érdekes a magyarázat!

„A sztárjátékosok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy nem tudják pontosan, hova is kerülne a pénzük, így például a két manchesteri csapat egy saját alapba teszi az összegeket, amit közvetlenül az egészségügyi szervezetekhez juttat el. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kisebb csapatok perememberei nem font százezreket keresnek havonta, egy fiatalabb játékos pár ezer fontos fizetésének megnyirbálása akár megélhetési nehézséget is okozhat, pláne Londonban, ahol nagyon drága az élet.”

Ezek szerint a játékosok élnek a gyanúval, hogy ha lemondanak a fizetésük egy részéről, azt a tulajdonos „benyeli”, és társadalmi szempontból nem hasznosul, viszont, ha maguk adják oda közvetlenül például a járvány elleni védekezésre, akkor ez már garanciát jelent. Van benne valami, de azért meg kell jegyeznem, hogy akkor minden bizonnyal van egy olyan feltételezés is, hogy a tulajdonosoknak végtelen mennyiségű pénz áll rendelkezésére! Innen nézve így is van, de ha pont a sztárgázsikat nézzük, akkor beláthatjuk, hogy elég gyorsan apadhat a pénztárca – arról nem is beszélve, hogy pl. olajmilliárdosok, vagy bolthálózat tulajdonosok esetében az alap-biznisz is szépen termeli mostanság a veszteségeket…

A másik része a dolognak pedig az, hogy a perememberek, és a fiatalabb játékosok miért keresnek ilyen aránytalanul keveset? Értem én, hogy a nagy nevek vonzzák a közönséget, meg azt, is, hogy a gólokat ők rugdossák, de valakinek fel kell őket készíteni, ki kell nyalni a kis valagukat, hogy csak a játékra kelljen koncentrálniuk, és végül pedig meg kell kapniuk valakitől azt a labdát, amit végül gólra váltanak… A fizetési sapka mellett nem értana egy bérminimumot is bevezetni!

Mint tudjuk, az UEFA elengedte a nemzeti szövetségek kezét, majd, amikor a belgák a bajnokság lezárása mellett döntöttek, megdorgálta őket az európai szövetség vezetője… Mi lehet a megoldás?

„Erre lehet egy megoldás, ha ezt a szezont törlik, mintha meg sem történt volna, ugyanazok a csapatok indulhatnak a nemzetközi kupákban, mint egy évvel korábban, vagy befejezik az idén elmaradt meccseket. Akkor mindenkinek marad lehetősége teljesen felkészülni a következő idényre, és minden mehet tovább úgy, mint azelőtt. Ha az a cél, hogy fejezzék be a bajnokságokat, akkor borulhat minden.”

A helyzet az, hogy az idő haladtával csak ez lesz az egyetlen – sokaknak nem jó – megoldás… Például a Pool-nál biztosan a hajukat tépnék, ha így lenne, de nincs olyan megoldás, amikor senkinek nem sérülnek akár igen komoly érdekei. És azt is látni kell, hogy Angliában nem látszik a járvány lefutása, és – ne feledjük! – a WHO szerint a járvány terjedésének leszálló ágában még jó ideig fenn kell tartani a korlátozó intézkedéseket… És még egy sportszakmai érv Szabó Attilától:

„Az senkinek nem lenne jó, ha nem topformában lévő játékosok lennének a pályán. A játékosok félnének a sérüléstől, defenzívebb felfogással állnának fel, kevesebbet mozognának, a néző és a játékos sem járna jól. A mostani állapot szerint július előtt semmiképpen sem lehet folytatni a bajnokságokat, de abban a hónapban már selejtezőket szoktak rendezni a nemzetközi kupákban, eközben a Premier League-ből még van hátra kilenc forduló, a nemzetközi kupák is tartanak.”

Szerintem van olyan, amit nem lehet pénzzel elintézni! Ez a mostani helyzet ilyen, mert amihez pénz kell, az most nem a foci, sokkal szélesebb társadalmi probléma megoldásán keresztül lehet eljutni odáig, hogy a fociról úgy beszélhessünk ismét, mint a széles néptömegek legnagyobb szórakoztató ipari vállalkozásáról! Magyarul: nem érdemes a széllel szemben… így hagyni kellene végre azt az egészet, felmérni a károkat, és a segítséget differenciáltan oda irányítani, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Aztán ősszel el lehet kezdeni mindent újra – azaz a 2019/20-at egyszerűen újra kell játszani! Persze ott a FIFA, meg az UEFA… Főleg ez utóbbi csak ront a helyzeten.

A teljes interjú ITT!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!