„A Magyar Kézilabda-szövetség csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel berekeszti a bajnokságokat, nem hirdet bajnokokat, feljutók és kiesők sem lesznek, csak a nemzetközi kupaindulókat határozza meg mind a két nem esetében, itt pedig az előző kiírásban elért eredmény lesz a mérvadó.”

A nemzetisoprt.hu hozta le a hírt… Sajnálatos, hogy így ért véget, abban meg csak bízhatunk (helyesebben szurkolunk, hogy ne így legyen!), hogy az idő az MKSZ-t igazolja. Azért gondolom, hogy jó lenne, ha kiderülne, elsiették, mert az azt jelentené, hogy az általuk feltételezettnél hamarabb lesz vége ennek a rémálomnak!

És itt azért felmerül jó pár gondolat és kérdés! A vezető kézilabda klubok a kontinens élcsapatai között vannak, ez nem is kérdés. Ott is vannak/lennének nemzetközi meccsek, ott is van átigazolási időszak, és ott is vannak bőven lejáró szerződések, és a többi…

Mégis, mi lehet az oka annak, hogy az MKSZ így döntött, miközben az MLSZ mintha teljesen más vágányon lenne (bár – miután hallgat… - nem ismerjük álláspontjukat), pedig egyazon ország, azonos verseny- és szerződési, valamint klub problémák vannak, mégis más az irány. Nem hiszem, hogy ez az országos szövetségek sara, egyáltalán nem gondolom!

Van ugyanis egy sokkal nagyobb erő, amit úgy hívnak, hogy pénz… A kézilabda ugyanis világszinten jelentősen kisebb tőkét mozgat és vonz, így aztán kevésbé kitett pénz diktátumának is. Csak a nagyságrendi különbségek érzéketetésére itt egy példa:

messzi cikkbe

forrás: A VILÁG SPORTPIACÁNAK DINAMIKUSAN FEJLŐDŐ TERÜLETEI A 21. SZÁZAD VILÁGGAZDASÁGI ÉS VILÁGPOLITIKAI FOLYAMATAIBAN

FARAGÓ Beatrix, KONCZOSNÉ SZOMBATHELYI Márta, BÉKI Piroska

 

  • 2009-ben a labdarúgás (soccer, nem amerikai foci!) részesedése a világ spotbizniszéből (piaci alapú bevételek) 19,5 milliárd euró, ami a teljes sport-piac 43%-a!
  • A kézilabda nem került fel a kilenc legnagyobb részesedéssel bíró sportág közé, mert a nyolcadik a golf, mintegy 1,4 milliárd euróval (3%), míg az összes többi innen következő sport összesen (!) is csak a teljes piac 8%-át tette ki 3,6 milliárd eurós részesedésével!

Bár ez egy tíz éves adatsor, de nem hiszem, hogy az arányok jelentősen változtak volna. Nos, ebben a 4%-ban kell keresni valahol a kézilabdát, így bizton állíthatjuk, hogy a két sportág között globálisan van egy minimum húszas szorzó! Itt kell megjegyezni: ez nem a sportágakat, azok színvonalát jellemző adat, ez a sorrend egy piaci részesedés, ami nem azt jelenti, hogy a kézilabda alább való lenne, mint a football!

De mégis, a lényegen nem változtat: a fociban olyan őrületes tőke forog, és most olyan őrületes pénzek esnek ki a rendszerből, hogy egész egyszerűen nem lehet ugyanúgy kezelni! Mert nem „csak” a mai helyzetet kell tekinteni, hanem arra is oda kell figyelni, hogy hosszabb távon milyen hatások várhatók!

A kézilabda – úgy tűnik – könnyebben viseli a kisebb piaci részesedése ellenére (vagy éppen azért?) az értelemszerűen összegében kisebb, de a költségvetések arányában akár nagyobb mértékű bevételkiesést, mint a foci, és azzal próbálja menteni a jövőt, hogy előre tekint, és már nem foglalkozik a múlttal – amit most egy befejezetlen, eredményhirdetés nélküli bajnokság jelent.

Ha pedig nem akarom ezt ennyire magasról közelíteni, azt is gondolhatom, hogy a képlet egyszerű; minden valószínűség szerint most is ugyanazok a csapatok indulnának a nemzetközi szintű versenyeken, mint tavaly, hiszen az élcsapatok annyira kiemelkednek, hogy ebben a status quo-ban nem lenne egyébként sem változás.

A döntésben én ez utóbbi feltételezést gyengébb érvnek gondolnám, így marad az, hogy a pénz az oka mindennek, amit ma a két sportág vezetésének megközelítésében látunk! Amit én tehetek most, az, hogy szurkolok a kéziseknek és a focinak is, hogy – bármilyen döntés is legyen! – mindkét sportág a lehető legkisebb veszteségekkel ússza meg ezt a mai hervasztó helyzetet!

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!