Horváth Gábor a Hivatásos Labdarúgók főtitkára szerint szó nincs arról, hogy automatikusan meghosszabbodnak a játékosokkal kötött, de 2020 június végével lejáró szerződések! Igen, ez valójában nem is nagyon lehetséges, mert a FIFA ilyen irányban csak ajánlással élt, és a játékosos, valamint a klub jogviszonyát egyedi szerződések rögzítik. Erről ITT számoltunk be.

„Ez csak egy ajánlás a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség részéről. Egy két fél közötti szerződés módosításába egy harmadik fél semmilyen módon nem tud beleszólni, az csak kizárólag a két félen múlik. Többféle lehetőség van, egyoldalúan azonban jogszerűen nem lehet módosítani, csakis közös megegyezéssel”

– nyilatkozta a főtitkár az MTI-nek.

Egyébként is nonszensz lenne a dolog, mert ha egy klub egyszerűen képtelen fizetni a játékosait – ráadásul így meghosszabbított időszakra -, miközben a szerződésben állókat nem tudja értékesíteni, hiszen az igazolási periódus csak a bajnokság lezárása után kezdődhetne el, akkor inkább csődöt jelent! Ha ez a cél, akkor remek az ötlet, de nem hiszem, hogy a FIFA maga alatt vágná a fát.

„Nálunk nagyon speciális a helyzet, mert a keret 80 százalékának lejár a szerződése, tehát ez egy nagyon nehéz szituáció a számunkra, amit meg kell tudnunk oldani közösen a játékosokkal. Számunkra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy júliusra nincsen költségvetésünk, mert az már a következő évre vonatkozna.”

Ez utóbbit már Sallói István nyilatkozta a Sport24-nek, de a Semleges Térfél „Hogyan tovább magyar foci?” című podcast-jében a témát bővebben is kifejtette (ITT elérhető!).

Bizony, például a ZTE-nél – friss felkerülőként, felelősen gondolkodva – jellemzően egyéves szerződéseket kötöttek. Felelősen, mert pontosan tudják, hogy a feljutás utáni első év a legnehezebb, hiszen az előző évi kisebb bevételhez a tulajdonosnak még jócskán bele kell tennie, hogy a két osztály közötti minimum kétszeres költségvetés valahogy összejöjjön, és nehéz, mert egy majdnem új csapattal kell kiharcolni a bennmaradást. Ennek oka, hogy a két osztály megmagyarázhatatlanul eltérő szabályozása a fiatalok és a légiósok szerepeltetése területein.

És ha most a klub tulajdonosa azt mondja, hogy így bizony nem vállalja tovább a dolgot, az könnyen csődhöz vezethet, mert ugye mostanság nem állnak sorba a sportklubokért a vásárlók… Akárhogy is nézem, nincs értelme ennek az időhúzásnak, a belga példa lehet a mérvadó (ITT) – persze az sem jó, csak a kisebbik rossz. És - bár ezt nem fejtettem ki...-, de a játékosok éppen úgy veszteségeket szenvednek, mint a klubok...

 

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!