"2020. március 17-én, kedden, 17 órakor, a játékosok levelet kapnak, amelyben felkéri bennünket, hogy vita nélkül aláírjuk vagy megtagadjuk az aláírást a javadalmazás drasztikus csökkentése nélkül, elszállásolásra számítva." Ezt írta Seydou Doumbia válaszul arra, hogy – miután nem fogadták el a klub ajánlatát - egyszerűen kirúgták őket, majd pedig rengeteg kritikát kaptak a közösségi oldalokon a szurkolóktól.

Az elefántcsontparti csatár tehát nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a klub nem tárgyalt, nem egyeztetett, hanem ultimátumot intézett játékosaihoz. A klub Whatsapp-on (!!!) küldte meg felmondását… és ezek után indult el a lavina a közösségi oldalakon, hiszen a játékosok, valamint a klub is kiposztolta a történteket.

Johan Djourou most nyolc másik társával perbe fogja a klubot. Azt mondják ugyanis, hogy a klubnak nincs joga egyoldalúan módosítani egy határozott időre, meghatározott fizetés megjelölésével kötött szerződést, azt ugyanis csakis közös megegyezéssel lehet módosítani. És egy nagyon fontos gondolatot is megosztott a lenouvelliste.ch honlapon az olvasókkal:

„Az a célom, hogy az okozott kárt enyhítsem a bíróságon. A csapattársaim és én nem pénzéhes zsoldosok vagyunk, ahogyan néhányan hangoztatják a szerződésünk felbontása óta. Nem a pénz miatt csinálom, ha a bíróság kedvező ítéletet hoz, a pénzt jótékony célra ajánlom fel.”

Eddig a hír. És mi következik mindebből? Nem kevesebb, mint az, amit már dr. Szűcs Ernő Péter, a MOL-Pick-Szeged elnöke – nem mellesleg gyakorló jogász! – is megemlített:

„Mi 30%-ot kértünk, és – miután, hogy ugye jelentős az árfolyam-veszteségünk is -, mert ugye, bár forintban egyeztünk meg, de annak van egy eurós alapja, ezért kértük annak egy fix összegben való megállapítását. Ehhez képest a játékosok először 20, aztán próbáltunk egyezkedni 25%-ban vagyunk most megállapodva – azzal, hogy nem járultak hozzá az ráfolyam fixálásához.”

Magyarul: pontosan tudja, hogy csakis megegyezés útján érhető el eredmény ebben a helyzetben, és – mint azt szintén említette a riportban – a megállapodásokat egyedileg kell jogi formába (szerződés-módosítás) önteni. Nem véletlen tehát, amikor úgy fogalmaz, hogy „25%-ban vagyunk most megállapodva”, és nem azt mondja, hogy ennyiről van szerződésünk!

A probléma tehát nagyon nem egyszerű, mert bizony egy elvesztett per a munkáltató (klub) akár nagyobb anyagi terhét is jelentheti, hiszen a béren felül esetleg kárpótlást kell fizetnie, vagy akár munkajogi bírságot is kaphat… Kényes a szitu, és ezt pontosan tudják a klubok, amikorjátékosaikkal egyeztetnek. És ez a magyarázata annak, hogy miért nincs egységes megállapodás az MLSZ hatósugarába tartozó egyesületeknél sem!

Ettől azonban még igenis meg lehetne fogalmazni ajánlásokat. Csak egy példa: a fizetéscsökkentés mértéke a fizetés mértékétől függően progresszíven emelkedő szinten differenciálva történjen meg, azzal a kitétellel, hogy legyen egy garantált minimum. Ez játékosokra, stábtagokra, és a klub minden más dolgozójára vonatkozóan alkalmazható lenne. Még egy: ha valakinek eddig sem érte el a minimumot a bére, az marad eddigi bérénél (takarítónéni?).

De ez csak egyetlen megközelítés, mert ott van még az a Sallói István által felvetett probléma, hogy a tulajdonosok pénzügyi helyzete sem azonosan változott; akinek szállodái adják a bevételét, most cégei megmentésén fáradozik, a foci nem annyira fontos (és nem is biztos, hogy futja rá az anyagi erőből), de aki mondjuk informatikából szerzi jövedelmét, az lehet, hogy most többet keres, mint a járvány előtt…

Minden esetre kíváncsian várom a Johan Djourou és társai klub elleni perének végkifejletét, mert még abban sem vagyok biztos, hogy a „békebeli” jog tud jó megoldást, és ezzel együtt döntést hozni.

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!