Most, hogy kicsivel több idő marad a szöszmötölésre, az IFAB (International Football Association Board), a labdarúgás szabályalkotó testülete pontosított néhány szabályt, a támadó-foci, és a több gól érdekében. A testületben szerencsére a FIFA csak vétózni tud, egyedül viszont nem hozhat döntést. Ezért általában jó az irány! Most a labda kézzel érintésének szabályait pontosították.

A Board tagjai – a továbbiakban szövetségek – az Angol labdarúgó-szövetség (FA), a Skót labdarúgó-szövetség (SFA), Walesi labdarúgó-szövetség (FAW), az Ír labdarúgó-szövetség /Észak-Írország/ (IFA) és a FIFA. A vétlen kezezéssel kapcsolatban írják:

„A támadó játékos véletlen kezezését csak akkor kell büntetni, ha az azonnali gólt eredményez, vagy a játékosnak és/vagy csapatának egyértelmű lehetősége nyílik gólt szerezni”

Kezezésnek a kar hónaljtól lefelé tartó része számít, így a váll alsó része például már nem! Sok olyan eset volt mostanában, amit ilyen jellegű érintés miatt fújtak le, de most ezeket el kell engednie a bíróknak.

A másik téma a VAR használata volt. A technikát alkalmazók nem egységesek abban, hogy miként használják, ugyanis például a PL a végső döntést átadta a VAR-szobában ülőknek, míg most az IFAB úgy nyilatkozott, hogy ez kizárólag a pályán lévő vezető bíró joga! Érdekes döntés, mert én korábban úgy gondoltam, hogy a VAR-szobában hozott ítélet alkalmas arra, hogy csökkentse a feszültséget a bírók és a játékosok, valamint a nézők között.

Ezeken felül nekem sokkal érdekesebb kérdés a védekező játékosok vétlen kezezése, ami – véleményem szerint – sokkal több vitára ad okot, illetve a leszabály kérdésköre. De a négy szövetség majd ezekre is biztosan talál megoldást, hiszen egy olyan apróság, mint az, a kapusnak hazaadott labdát az nem foghatja meg kézzel, egy kisebb futball-forradalmat indított el!

És ilyenekre mindig szükség van, hiszen az innováció nem állhat le, annak nem lehetnek akadályai olyan szabályok, amik csak valami félreértett hagyománytiszteletből maradtak a szabálykönyvben.

 

Pin It

Hozzászólások (0)

Még senki sem szólt hozzá

Szóljon hozzá!

  1. Hozzászólás vendégként Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

patreonKérünk támogasd munkánkat akár havi egy mozijegy árával. Köszönjük! A képre kattintva, a Patreon oldalunkra kerülsz.

Rólunk

A Semleges Térfél önálló szurkolói közösség ami a Magyar Labdarúgás fel emelkedését és a szurkolói kultúra megóvását valamint a szurkolók tényszerű tájékoztatását tűzte ki célul. Online szurkolói beszélgetéseink videóink képeink és minden médiatatalmunk ezt a célt szolgálja.

Copyright © 2020 Semleges térfél

Partner oldalak

amigeleken
lokomotiv
ujpest

ferencvaros

Kövess minket a Facebook-on!